Blog

nintendo-wii-console

 

Cele mai mari confuzii legate de modarea Wii sunt cauzate de cIOS. Ce este cIOS si la ce foloseste aflati mai jos.

 

 

 Intrebarea 1: Ce este cIOS?

cIOS inseamna Custom Input/Output System sau Custom Internal Operating System. cIOS este pur si simplu o versiune modificata a Nintendo IOS ( sistem de intrare/iesire).

Intrebarea 2: OK, si ce este un IOS?

In ciuda credintei populare, IOS nu este firmware-ul consolei Wii. De fapt, din cate imi dau seama, consola WII nu are nici un firmware, cu exceptiea celui don unitatea DVD. Pentru cei care nu inteleg, Firmware este un cod low-level care comunica direct cu hardware-ul. Ceva gen: HardwareFirmwareSoftware. Toate computerele folosesc firmware pentru a controla partea hardware. Majoritatea softurilor profita de usurinta apelarii partii hardware prin intermediul firmware-ului. Spre exemplu, cand un programator trebuie sa detecteze daca exista un CD in unitatea CD/DVD, apleaza firmware care apoi verifica daca existenta discului si intoarce raspunsul catre soft.

Cum am spus mai sus, IOS pentru Wii nu este un firmware. Te poti gandi la IOS ca "fisiere sistem" care sunt stocate pe un "system on a chip" sau SOC in cadrul Wii. Sistemul "system on a chip" de la Wii se numeste Starlet. IOS - sunt fisierele sistem folosete de Wii pentru a comunica cu Wiimote, nunchuk, balance board, instrumente USB, unitatea DVD, controlerele Gamecube etc. Mai multe versiuni de IOS coexista, jocuri diferite avand nevoie de facilitati IOS diferite. De exemplu, jocul Rock Band include un update care instaleaza versiunea IOS37. IOS37 permite consolei Wii sa controleze un microfon USB in joc.

Intrebarea 3: Pentru ce am nevoie de cIOS?

Un IOS modificat poate fi folosit pentru a debloca diferite facilitati Wii care nu sunt in mod normal disponibile. Prima implementare raspandita a acestei tehinici a fost DVDX - care permite conosolei citirea unui DVD standard (standard unitatea DVD a Wii poate citi doar jocuri Wii si Gamecube). Bazata pe DVDX, aplicatia MPlayer poate citi DVD-uri cu filme si alte tipuri de aplicatii. Tot asa au aparut si aplicatiile care incarca discurile de backup ale jocurilor pentru Wii.

Intrebarea 4: Cum functionzeaza cIOS impreuna cu IOS-ul standard de la Nintendo ? Il suprascrie ? Exista posibilitatea sa imi blochez (brick) consola ?

Pe scurt, raspunusl este nu. Deoarece mai multe IOS-uri coexista intr-o consola Wii, este posibila modificarea unei versiuni deja existente si instalarea ei ca pe o noua versiune de IOS. Acest lucru este crucial si reprezinta un pas important realizat de programatori. Toate versiunile personalizate de IOS se instaleaza ca un IOS din raza 200+. Toate versiunile standard de IOS se instaleaza in raza 30-50. Instalarea cIOS este sigura deoarece nu modifica IOS-ul original, pur si simplu adauga alt IOS. Poti sa dezinstalez cIOS fara sa afectezi cumva functionalitatea versiunilor de IOS standard prezente in Wii. Singura modalitate de a bloca (brick) consola este modificarea sau stergerea versiunilor de IOS standard cum ar fi IOS36 sau IOS38.

Intrebarea 5: OK bun, deci ce este IOS249 si ce legatura are cu IOS36 sau IOS38?

Se munceste din greu la actualizarea si imbunatatirea cIOS. Cand aplicatia USB Loader a inceput sa devina populara, Waninkoko lansa cIOS36rev_(versiunea). cIOS36 este o versiune personalizata de IOS bazata pe IOS36. Se instaleaza ca IOS249. IOS249 este IOS-ul care permite majoritatea hack-urilor gen USB Hard Drive Loading si DVDX. Cand apar jocuri noi cu cerinte suplimetare IOS, programatorii lanseaza noi versiuni de cIOS. Aceste este motivul pentru care s-a trecut la versiunea cIOS38_rev13 in loc de cIOS36_rev13.

Pentru a fi la curent cu ultimile versiuni de IOS de la Nintendo tot ce ai nevoie este de o versiune actualizata de cIOS249 ( fie de la cIOS36_rev[versiunea] sau cIOS38_rev[versiunea] ). Cand apare o noua versiune de cIOS, tot ce trebuie sa faci este sa downloadezi noul fisier WAD si sa folosesti WAD Manager pentru al instala peste vechiul cIOS249. Daca apar porbleme cu noua versiune pur si simplu instalezi inapoi vechea versiune fara nici o problema.

Intrebarea 6: Pot sa dezinstalez cIOS?

Daca vrei sa dezinstalezi cIOS, tot ce ai nevoie este un WAD Manager ( poti folosi WAD-ul cu care ai instalat cIOS WAD t) pentru a sterge IOS249. Niciodata sa nu stergi orice IOS cu sufix mai mic de 2 cifre. IOS30, IOS34, IOS36, IOS38, etc. nu trebuie modificate sub nici un fel.

Intrebarea 7: Ce este IOS222 ?

Una din limitarile cIOS249 este acea ca atunci cand ai un hard USB montant la Wii, nu poti folose un al doilea dispozitiv USB (cum ar fi un microfon sau o place de retea USB). Sunt sigur ca aceasta problema a cIOS249 va fi rezolvata. Pentru cei care doresc sa foloseasca al doilea port USB exista cIOS222 codata de Hermes. Aceasta versiune de cIOS a fost dezvoltata cu scopul de a rezolva problema celui de-al doilea port USB. USB Loader GX chiar te lasa sa aleg intre cIOS222 si cIOS249 pentru a incarca jocurile.